RECONSTRUCTIA

MAMARA


RECONSTRUCTIA MAMARA SE REALIZEAZA PRIN MAI MULTE TEHNICI DE CHIRURGIE PLASTICA, CE ÎNCEARCA SA RESTABILEASCA SANUL APROAPE DE FORMA, ASPECTUL SI MARIMEA SA NORMALA DUPA INTERVENTIA DE MASTECTOMIE.

RECONSTRUCŢIA MAMARA DUPA MASTECTOMIE

Reconstrucţia mamara este o procedura plina de satisfacţii fizice şi emoţionale pentru o femeie ce a pierdut unul sau ambii sani din cauza cancerului sau din alte motive. Crearea unui nou san poate imbunataţi dramatic imaginea şi increderea Dvs. de sine, precum şi calitatea vieţii. Deşi operaţia poate avea ca rezultat un san cu aspect relativ natural, un san reconstruit nu va arata şi simţi exact la fel cu sanul ce a fost indepartat.

VIDEO


Video 3D despre Reconstructia Mamara

CONSULTATIE 3D


Vrei sa iti vezi noul tau aspect chiar inainte de efectuarea interventiei?

Cu tehnologia imagistica 4D Crisalix, acum poti vedea in 4D cum vei arata dupa procedura chirurgicala

consultatii video 3D, consultatie video 4D, Crisalix

INTREBARI FRECVENTE

 • SUNT O BUNA CANDIDATA
  PENTRU RECONSTRUCTIA MAMARA?
 • LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT
  DE LA PRIMA CONSULTATIE?
 • CUM SE REALIZEAZA ACEASTA
  INTERVENTIE CHIRUGICALA?
 • CE TREBUIE SA STIU DESPRE
  SIGURANTA IMPLANTURILOR SILICONICE?
 • CE SE INTAMPLA
  IN ZIUA OPERATIEI?
 • CE PRESUPUNE RECUPERAREA
  DUPA INTERVENTIE?
 • CE AR TREBUI SA STIU
  DESPRE REZULTAT?
 • CATE VIZITE TREBUIE SA FAC
  DUPA OPERATIE?
 • CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?
SUNT O BUNA CANDIDATA
PENTRU RECONSTRUCTIA MAMARA?

Reconstrucţia mamara este un proces foarte individualizat. Acesta trebuie facut pentru Dvs., nu pentru a indeplini dorinţele altcuiva sau pentru a va incadra in vreun model de imagine ideala.


Sunteţi o buna candidatapentru reconstrucţia mamara daca:


 • Sunteţi in masura sa faceţi faţa diagnosticului şi tratamentului
 • Nu aveţi afecţiuni medicale suplimentare sau alte boli ce pot afecta vindecarea
 • Aveţi o atitudine pozitiva şi obiective realiste in ce priveşte restaurarea sanului şi a imaginii corpului Dvs.

Reconstrucţia mamara implica de obicei mai multe proceduri efectuate in mai multe etape. Acestea pot:


 • Începe in acelaşi timp cu mastectomia sau
 • Sa fie amanate pana cand va vindecaţi de pe urma mastectomiei sau a oricaror alte tratamente adiţionale ale neoplasmului.

Este important sa va simţiţi pregatita pentru incarcatura emoţionala ce o presupune reconstrucţia mamara. Poate dura ceva timp pana sa puteţi accepta rezultatele reconstrucţiei mamare.


Consultaţia Dvs. cu Dr. Zegrea va stabili daca sunteţi o candidata potrivita.


Înainte de a va decide pentru o intervenţie chirurgicala, gandiţi-va cu atenţie la dorinţele şi aşteptarile Dvs. şi discutaţi-le cu Dr. Zegrea. Decizia de a va supune reconstrucţiei mamare este extrem de personala. Dvs. va trebui sa decideţi daca beneficiile sunt pe masura obiectivelor Dvs. si daca riscurile şi complicaţiile potenţiale sunt acceptabile.

LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT
DE LA PRIMA CONSULTATIE?

Succesul şi siguranţa procedurii Dvs. de reconstrucţie mamara depind foarte mult de sinceritatea Dvs. completa in timpul consultaţiei. Vi se vor pune o serie de intrebari in legatura cu sanatatea Dvs., obiectivele şi stilul de viaţa.


Este necesar sa veniţi la consultaţie pregatita sa discutaţi despre antecedentele Dvs. medicale. Aceasta presupune sa puteţi furniza informaţii complete asupra problemelor Dvs. medicale, tratamentelor medicale efectuate, a intervenţiilor chirurgicale suferite in trecut, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Este foarte important pentru Dvs. sa furnizaţi informaţii complete. Dr. Zegrea va evalua starea Dvs. de sanatate şi orice condiţii de sanatate pre-existente sau factori de risc.


În timpul acestei consultaţii veţi fi intrebata de ce va doriţi aceasta procedura, şi este bine sa discutaţi cu Dr. Zegrea despre orice credeţi ca este important in legatura cu obiectivele şi dorinţele Dvs. Aceasta il va ajuta pe Dr. Zegrea sa inţeleaga ce aşteptari aveţi şi daca acestea sunt realist posibile. El va va examina sanii şi va lua in considerare toţi factorii, cum ar fi marimea şi forma sanilor, calitatea pielii şi poziţia areolelor şi a mameloanelor. Vor fi efectuate masuratori ale sanilor, necesare pentru planificarea intervenţiei. Dr. Zegrea va va explica ce opţiuni sunt disponibile pentru reconstrucţia mamara, şi va va recomanda un plan de tratament, inclusiv pentru a se realiza simetria sanilor. De asemenea, veţi discuta despre rezultatele probabile ale reconstrucţiei mamare, precum şi despre orice riscuri sau complicaţii potenţiale. La sfarşitul consultaţiei, Dr. Zegrea va va face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta despre costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare.

CUM SE REALIZEAZA ACEASTA
INTERVENTIE CHIRUGICALA?

Exista mai multe tehnici chirugicale folosite pentru realizarea reconstrucţiei de san:


1. Proceduri microchirurgicale prin care se repozitioneaza un lambou propriu compus din ţesut muscular, adipos şi piele:


 • Lambouri libere anastomozate microchirugical: DIEP sau SGAP, ce nu conţin ţesut muscular, durata procedurii este mai mare, dar morbiditatea zonei donatoare este mai redusa;
 • Lambouri transferate microchirugical: TRAM sau Latissimus Dorsi, ce conţin ţesut muscular şi sunt repoziţionate printr-un tunel sub piele.


Ocazional, lamboul propriu poate reconstrui complet sanul, dar de cele mai multe ori asigura suportul tisular necesar pentru a acoperi şi susţine un implant mamar.


2. Expandarea tisulara intinde pielea sanatoasa pentru a asigura acoperire pentru implantul siliconic. Reconstrucţia mamara prin expandare tisulara permite o recuperare mai uşoara decat tehnicile microchirurgicale, dar este un proces de reconstrucţie mai indelungat. Dupa procedura de inserare a expanderului este nevoie de mai multe vizite la cabinet pe parcursul a 4-6 luni pentru a umple incet aparatul printr-o supapa interna in scopul expandarii pielii sanului. La final, o a doua procedura este necesara pentru a inlocui expanderul cu un implant siliconic, deoarece expanderul nu este conceput pentru a servi ca implant permanent.


3. Implanturile mamare siliconice pot fi folosite ca o completare sau alternativa a tehnicilor microchirugicale, sau, mai des, sunt folosite ca etapa finala dupa expandarea tisulara.


4. O varietate de tehnici chirurgicale completeaza reconstrucţia mamara şi au ca scop reconstruirea mamelonului şi a areolei, sau refacerea simetriei sau a conturului sanilor, precum ar fi grefarea sau plastiile de piele, sau grefarea autologa de grasime (lipofilling).


Inciziile vor fi inchise cu suturi, ce vor fi acoperite cu benzi elastice (steristrip) pentru un mai bun suport. La sfarşitul operaţiei inciziile vor fi acoperite cu pansament şi tuburi de dren vor fi temporar plasate in zonele operate pentru a colecta sangele sau orice fluid in exces.

CE TREBUIE SA STIU DESPRE
SIGURANTA IMPLANTURILOR SILICONICE?

Implanturile siliconice mamare nu sunt dispozitive medicale garantate pe viaţa şi nu poate fi de aşteptat sa dureze pentru totdeauna. În cazul puţin probabil de rupere a unui implant, acesta işi poate schimba discret forma, iar gelul foarte coeziv din interiorul sau, ramane in interiorul implantului sau in interiorul capsulei pe care organismul o creaza in jurul implantului. Ruperea implantului poate surveni ca urmare a unui traumatism al toracelui sau spontan. Starea implantului poate fi evaluata printr-o ecografie sau prin rezonanţa magnetica. O intervenţie chirurgicala este necesara pentru a inlocui implantul.


Este teoretic posibil ca prezenţa implanturilor mamare sa intarzie sau sa afecteze detectarea timpurie a cancerului mamar. Conform studiilor efectuate pana in prezent, implanturile mamare nu cresc riscul apariţiei cancerului de san şi nu duc la apariţia niciunei afecţiuni auto-imune. Vizitaţi www.breastimplantsafety.org pentru mai multe informaţii.

CE SE INTAMPLA
IN ZIUA OPERATIEI?

Intervenţia Dvs. chirurgicala va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Deoarece operaţia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneţi peste noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 3-4 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Este de preferat sa aveţi pe cineva care sa petreaca noaptea cu Dvs. in primele zile dupa operaţie.


În link-ul „Informatii pentru pacienti” veţi gasi instrucţiunile necesare pentru pregatirea pre-operatorie. Daca sunteţi fumatoare, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 2 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala.


Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand intervenţia chirurgicala a luat sfarşit, veţi fi dusa intr-o zona de recuperare, unde veţi continua sa fiţi monitorizata indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Sanii Dvs. vor fi pansaţi şi acoperiţi de o bustiera.

CE PRESUPUNE RECUPERAREA
DUPA INTERVENTIE?

Vindecarea va continua pe parcursul a mai multor saptamani, timp in care tumefierea se va diminua, iar forma şi poziţia sanilor se vor imbunataţi. În funcţie de particularitaţile planului de reconstrucţie mamara specific fiecarei paciente, Dr. Zegrea va va oferi toate informaţiile privind recuperarea şi instrucţiunile post-operatorii.

CE AR TREBUI SA STIU
DESPRE REZULTAT?

Rezultatele finale ale reconstrucţiei mamare dupa mastectomie pot atenua impactul fizic şi emoţional al mastectomiei.


Exista efecte secundare, dar cele mai multe femei simt ca acestea sunt mici in comparaţie cu creşterea substanţiala a calitaţii vieţii şi cu senzaţia de fi şi de a arata intreaga din nou:


 • un san reconstruit nu va arata şi simţi exact la fel cu sanul ce a fost indepartat, dar cu timpul, o parte din senzaţie va reveni;
 • cicatricile inciziilor vor fi intotdeauna prezente, insa aspectul lor se va imbunataţi in timp;
 • anumite tehnici chirurgicale vor lasa cicatrici şi in zona donatoare, dar acestea vor fi localizate in zone mai puţin expuse ale corpului: pe spate, pe abdomenul inferior sau pe fese.


O nota despre simetria sanilor: daca doar un singur san este afectat, doar el singur este necesar a fi reconstruit. Dar, in plus, pentru celalalt san poate fi recomandata o mamoplastie de ascensionare, reducere sau augmentare in scopul de a imbunataţi simetria de marime sau poziţie a ambilor sani.


Practica medicinei şi a chirurgiei nu este o ştiinţa exacta. Deşi rezultatele bune sunt de aşteptat, nu exista garanţia lor. În anumite situaţii, poate sa nu fie posibil a se obţine rezultatele optime cu o singura operaţie, şi alta intervenţie poate fi necesara.


Înainte şi dupa reconstrucţia mamara monitorizarea atenta a sanilor Dvs. prin auto-examinare, mamografie şi alte tehnici de diagnosticare, este esenţiala pentru sanatatea Dvs. pe termen lung.

CATE VIZITE TREBUIE SA FAC
DUPA OPERATIE?

Prima vizita va avea loc la 2 zile dupa operaţie, moment in care vor fi scoase şi tuburile de dren daca este cazul, iar a doua la 7-10 zile, moment in care va vor fi extrase firele de sutura. În timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veţi mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an.


Va rugam sa reţineţi ca relaţia Dvs. cu Dr. Zegrea nu se termina atunci cand parasiţi sala de operaţie. Daca aveţi intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare şi mai tarziu, puteţi oricand sa-l contactaţi pe Dr. Zegrea.

CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?

Costul general informativ al acestei proceduri il puteti gasi aici: „Preturi”, dar acesta este orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese.

EXISTA VIATA DUPA CANCER!

Reconstructia mamara poate fi decontata de stat. Interviu Dr. Ion Zegrea la stirile Kanal D Romania

„RECONSTRUCTIA SANILOR DUPA MASTECTOMIE”

INTERVIU IN DIRECT CU DR. ION ZEGREA LA DIGI 24 MATINAL

DE RETINUT


DURATA OPERATIEI:

5-6 ore in cazul reconstrucţiei microchirurgicale

1-2 ore in cazul reconstrucţiei cu expander sau cu grasime autologa

ANESTEZIA:

Generala

SPITALIZAREA:

O noapte de cazare in clinica noastra

EFECTE SECUNDARE:

Umflarea temporara a zonei operate (4-6 luni in cazul expandarii tisulare), echimoze, durere

RISCURI CHIRURGICALE:

Comune: durere, sangerare, infecţie, vindecarea defectuoasa a inciziilor

Reconstruţia microchirugicala: necroza parţiala sau completa a lamboului, pierderea sensibilitaţii la nivelul zonei donatoare şi a sanului reconstruit

Folosirea implanturilor mamare presupune riscul contracturii capsulare (intarirea sanilor), şi al rupturii implantului

RECUPERAREA:

În funcţie de planul individual de reconstrucţie mamara

DURATA REZULTATELOR:

Permanenta in cazul reconstrucţiei microchirugicale.

La 10 ani poate fi necesara inlocuirea implantului mamar

Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica şi Microchirurgie Reconstructiva, Fellow al American College of Surgeons, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din Romania şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

PROGRAMEAZA-TE LA O CONSULTATIE

DISCLAIMER

Rezultatele pot varia de la persoana la persoana
  Procedura