OTOPLASTIA

CHIRURGIA URECHILOR


OTOPLASTIA ESTE RECOMANDAT SA FIE EFECTUATA LA COPII DEOARECE DEZVOLTAREA URECHII ESTE APROAPE FINALIZATA PANA LA VARSTA DE 5 ANI. CORECTAREA URECHILOR INAINTE DE A INCEPE COPILUL SCOALA AJUTA LA EVITAREA POTENTIALELOR TRAUME PSIHOLOGICE PROVOCATE DE TACHINARILE COLEGILOR. DE ASEMENEA, SI ADULTII ISI POT REMODELA URECHILE. ATAT TIMP CAT SUNTETI INTR-O STARE BUNA DE SANATATE, NU EXISTA O LIMITA SUPERIOARA DE VARSTA PENTRU ACEASTA PROCEDURA.

Chirurgia urechilor, denumita tehnic şi Otoplastia, este procedura chirurgicala realizata pentru a aduce urechile proeminente (clapauge) mai aproape de cap sau de a reduce dimensiunile urechilor mari. Chirurgia urechilor poate reface, de asemenea, urechile pierdute datorita accidentelor, sau poate corecta probleme ale urechilor, cum ar fi plierea lor ciudata sau dimensiunile neobişnuit de mici sau lipsa pliurilor şi a cutelor naturale.

CONSULTATIE 3D


Vrei sa iti vezi noul tau aspect chiar inainte de efectuarea interventiei?

Cu tehnologia imagistica 4D Crisalix, acum poti vedea in 4D cum vei arata dupa procedura chirurgicala

consultatii video 3D, consultatie video 4D, Crisalix

INTREBARI FRECVENTE

 • SUNT UN BUN CANDIDAT
  PENTRU OTOPLASTIE?
 • LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT
  DE LA PRIMA CONSULTATIE?
 • CUM SE REALIZEAZA
  INTERVENTIA CHIRURGICALA?
 • CE SE INTAMPLA
  IN ZIUA OPERATIEI?
 • CE PRESUPUNE RECUPERAREA
  DUPA OTOPLASTIE?
 • CE AR TREBUI SA STIU
  DESPRE REZULTAT?
 • CATE VIZITE TREBUIE SA FAC
  DUPA OPERATIE?
 • CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?
SUNT UN BUN CANDIDAT
PENTRU OTOPLASTIE?

În cele mai multe cazuri, aceasta procedura este efectuata la copiii intre varsta de 5 şi 14 ani, deoarece urechile sunt aproape complet dezvoltate pana la varsta de 5 ani. Otoplastia se poate realiza şi la adulţi şi nu exista in general niciun risc asociat cu aceasta procedura la persoanele mai in varsta.

LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT
DE LA PRIMA CONSULTATIE?

În timpul acestei consultaţii veţi primi informaţiile legate de aceasta procedura, despre limitele şi riscurile ei, şi veţi discuta despre ce va aşteptaţi de la aceasta intervenţie şi despre ce va preocupa. Aceasta il va ajuta pe Dr. Zegrea sa inţeleaga ce aşteptari aveţi şi daca acestea sunt realist posibile. Dr. Zegrea va va examina urechile, inclusiv pielea şi cartilajul şi osul de dedesubt. La sfarşitul consultaţiei, Dr. Zegrea va va face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta despre costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare.

Dr. Zegrea va examina istoricul Dvs. medical şi va verifica daca aveţi afecţiuni ce pot pune probleme in timpul operaţiei şi dupa, cum ar fi hipertensiunea arteriala necontrolata, probleme de coagulare ale sangelui, şi tendinţa de a forma cicatrici hipertrofice sau cheloide. Este necesar sa veniţi la consultaţie pregatit sa discutaţi despre antecedentele Dvs. medicale. Aceasta presupune sa puteţi furniza informaţii complete asupra problemelor Dvs. medicale, tratamentelor medicale efectuate, a intervenţiilor chirurgicale suferite in trecut, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Este foarte important pentru Dvs. sa furnizaţi informaţii complete.

CUM SE REALIZEAZA
INTERVENTIA CHIRURGICALA?

Aceasta intervenţie dureaza de obicei intre 1 şi 2 ore, şi se poate realiza printr-una din multiplele tehnici chirurgicale cunoscute, in funcţie de caracteristicile personale ale pacientului.

Una din cele mai comune tehnici presupune efectuarea unei mici incizii in spatele urechii pentru a expune cartilajul auricular, ce este apoi modelat şi curbat inapoi spre cap. Fire neresorbabile sunt folosite pentru a contribui la menţinerea noii forme a urechii. Uneori este necesar ca Dr. Zegrea sa indeparteze o bucata mai mare de cartilaj pentru a realiza un pliu cu un aspect mai natural la sfarşitul operaţiei. Alta tehnica presupune o incizie similara in spatele urechii, dar pielea este indepartata şi fire neresorbabile sunt folosite pentru a indoi cartilajul in scopul remodelarii urechii, fara a mai fi nevoie de a exciza din cartilajul auricular.

CE SE INTAMPLA
IN ZIUA OPERATIEI?

Intervenţia Dvs. chirurgicala de otoplastie va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Daca operaţia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneţi peste noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 1-2 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. În cazul in care anestezia a fost generala este de preferat sa aveţi pe cineva care sa petreaca noaptea cu Dvs. macar in prima zi dupa operaţie.

În link-ul „Informaţii pentru pacienţi” veţi gasi instrucţiunile necesare pentru pregatirea pre-operatorie. Daca sunteţi fumator, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 2 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte şi dupa intervenţia chirurgicala.

Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand intervenţia chirurgicala a luat sfarşit, veţi fi dus intr-o zona de recuperare, unde veţi continua sa fiţi monitorizat indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Urechile şi capul Dvs. vor fi acoperite de un pansament voluminos ce le protejeaza in timpul somnului sau de orice lovituri accidentale in primele zile dupa operaţie.

CE PRESUPUNE RECUPERAREA
DUPA OTOPLASTIE?

Este important sa realizaţi ca timpul necesar recuperarii dupa o intervenţie chirurgicala variaza foarte mult de la o persoana la alta.


Adulţii şi copii sunt de obicei in picioare la cateva ore dupa terminarea intervenţiei. Daca pacientul este un copil, un parinte este de preferat sa stea cu el in clinica in noaptea operaţiei, pana cand toate efectele anesteziei generale dispar. Capul şi urechile pacientului vor fi acoperite de un pansament voluminos in perioada imediat urmatoare operaţiei pentru a susţine vindecarea şi modelarea urechilor. Este posibil ca urechile sa doara şi sa zvacneasca pentru cateva zile, dar aceste simptome pot fi ameliorate cu medicamentele prescrise de Dr. Zegrea. Dupa cateva zile pansamentul voluminos va fi inlocuit de altul mai mic asemanator cu o bentiţa. Aveţi grija sa urmaţi instrucţiunile Dr. Zegrea cu privire la purtarea acestui pansament, mai ales pe timp de noapte. Firele de sutura se scot la 6-7 zile.


Primele 2 zile dupa operaţie este indicat sa dormiţi cu capul ridicat pe mai multe perne. Orice activitate ce poate duce la indoirea urechilor trebuie evitata timp de o luna dupa intervenţie. Cei mai mulţi adulţi se pot re-intorce la locul de munca in 5 zile dupa operaţie. Copiii se pot duce la şcoala cam la o saptamana dupa operaţie. Este bine sa rugaţi profesorii copilului Dvs. sa il ţina sub observaţie pentru cateva saptamani. Reluarea majoritaţii activitaţilor normale, incluzand şi exerciţiile fizice, poate avea loc dupa 2-3 saptamani.

CE AR TREBUI SA STIU
DESPRE REZULTAT?

Cel mai adesea otoplastia va produce o mica cicatrice in spatele urechii ce se va atenua cu timpul. Chiar daca doar o ureche pare ca este proeminenta, intervenţia va fi efectuata asupra ambelor urechi pentru un mai bun echilibru vizual.

Pacienţii, tineri sau mai in varsta, sunt in general foarte mulţumiţi de rezultatul acestei proceduri. Dar, aveţi in vedere ca scopul este imbunataţirea şi nu perfecţiunea. Nu va aşteptaţi ca ambele urechi sa fie exact la fel. Simetria perfecta este ceva ce nu exista in natura, iar doua urechi perfect simetrice sunt improbabile şi ne-naturale.

În cele mai multe cazuri, rezultatele otoplastiei sunt permanente, cu excepţia unor eventuale modificari asociate cu procesul normal de imbatranire.

CATE VIZITE TREBUIE SA FAC
DUPA OPERATIE?

Prima vizita va avea loc a doua zi dupa operaţie, iar a doua la 3-4 zile. La 6-7 zile va veţi intoarce din nou pentru a va fi extrase firele de sutura.

În timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veţi mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Cu ocazia acestor vizite, alte fotografii va vor fi facute, pentru a observa rezultatul acestei proceduri.

Va rugam sa reţineţi ca relaţia Dvs. cu Dr. Zegrea nu se termina atunci cand parasiţi sala de operaţie. Daca aveţi intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare şi mai tarziu, puteţi oricand sa-l contactaţi pe Dr. Zegrea.

CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?

Costul general informativ al acestei proceduri il puteti gasi aici: „Preturi”, dar acesta este orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese.

DE RETINUT


DURATA OPERATIEI:

1-2 ore (in funcţie de amploarea operaţiei)

ANESTEZIA:

Generala

SPITALIZAREA:

De obicei o noapte de cazare in clinica noastra

EFECTE SECUNDARE:

Umflarea temporara a zonei operate, echimoze (vanatai), si durere moderata

RISCURI CHIRURGICALE:

Durere, sangerare, infecţie, asimetrie, modificari ale sensibilitaţii la nivelul areolei, rezultat incomplet al intervenţiei

RECUPERAREA:

La 1-2 saptamani reintoarcerea la locul de munca

La 2-3 saptamani se pot relua activitatile mai intense

La 4-8 saptamani se dezumfla complet zona operata

DURATA REZULTATELOR:

Permanent

Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica şi Microchirurgie Reconstructiva, Fellow al American College of Surgeons, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din Romania şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

PROGRAMEAZA-TE LA O CONSULTATIE

DISCLAIMER

Rezultatele pot varia de la persoana la persoana
  Procedura