Urmareste-ne pe:

SOLICITARE CONSULTATIE 3D
  Procedura  FORMATIUNI CUTANATE SI SUBCUTANATE


  Formatiunile cutanate si subcutanate sunt prezente la toate persoanele si pot aparea la orice varsta. Este indicat sa fie monitorizate si supuse atentiei unui specialist datorita riscului de malignizare ce il prezinta. De asemenea, ele pot fi indepartate daca va jeneaza, sau pur si simplu, din ratiuni estetice.

  Formatiuni cutanate si subcutanate

  Pielea noastra este mereu in schimbare şi este posibil sa observaţi noi pistrui, pete sau excrescenţe. Cele mai multe formaţiuni ce pot aparea pe piele (cutanate) sau imediat sub piele (subcutanate) sunt benigne, adica nu sunt canceroase, dar cel mai prudent este sa fie examinate de un specialist. Chiar daca aceste formaţiuni cutanate sau subcutanate nu sunt iniţial de natura canceroasa, cu timpul ele se pot transforma malign sub acţiunea razelor soarelui, traumatismelor sau altor factori externi sau interni.


  Formaţiunile cutanate sau subcutanate pot fi indepartate deoarece sunt suspecte de a fi cancer de piele, sau pentru ca se agaţa frecvent de haine şi sunt dureroase sau sangereaza, sau pus şi simplu pentru ca pot fi inestetice din cauza marimii, aspectului sau poziţiei lor.

  GALERIE


  INTREBARI FRECVENTE

  • SUNT UN BUN CANDIDAT PENTRU ACEASTA INTERVENTIE?
  • LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT DE LA PRIMA CONSULTATIE?
  • CUM SE REALIZEAZA EXCIZA FORMATIUNILOR?
  • CE SE INTAMPLA IN ZIUA OPERATIEI?
  • CE PRESUPUNE RECUPERAREA DUPA INTERVENTIE?
  • CE AR TREBUI SA STIU DESPRE REZULTAT?
  • CATE VIZITE VA TREBUI SA FAC DUPA INTERVENTIE?
  • CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?
  SUNT UN BUN CANDIDAT PENTRU ACEASTA INTERVENTIE?

  Principalele tipuri de formaţiuni cutanate sau subcutanate ce pot necesita excizia chirurgicala sunt:


  Aluniţele (naevi) sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate. Ele pot fi plate sau in relief faţa de pielea inconjuratoare, de culoarea pielii, sau mai inchise la culoare, ajungand pana la culoarea neagra. În general sunt de 1-2 mm marime, dar cu cat sunt mai mari cu atat probabilitatea de a fi de natura canceroasa este mai mare. Orice aluniţa mai mare de 6 mm trebuie examinata de un specialist.


  Xantelasmele sunt depozite de grasime, dimensiuni variate, situate superficial pe piele, localizate cel mai adesea in jurul ochilor sau pe faţa. Ele se indeparteaza in general din cauza aspectului inestetic.


  Lipoamele sunt formaţiuni adipoase ce cresc incet, aproape intotdeauna benigne, care sunt cel mai adesea gasite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic şi nu necesita tratament. Poate fi necesar sa fie indepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercita pe structurile inconjuratoare sau daca diagnosticul este incert. Deoarece lipoamele, in general, nu se infiltreaza in ţesuturile din jur fiind inconjurate de o capsula, ele pot fi indepartate uşor, cu capsula intacta, prin excizie şi enucleare.


  Chisturile sebacee sunt formaţiuni subcutanate ce se formeaza prin acumularea secreţiei unor glande sebacee a caror conducte excretoare s-au obstruat din diferite motive. Ele pot avea dimensiuni variabile, de la tumorete de caţiva mm pana la formaţiuni mari de caţiva cm. Este indicat sa fie indepartate deoarece in aproape toate cazurile se suprainfecteaza. Tratamentul este exclusiv chirugical şi vizeaza excizia intregii formaţiuni, cu tot cu conţinut, şi ideal cu capsula intacta.


  În funcţie de tipul de formaţiune pe care il aveţi, Dr. Zegrea va determina daca este necesar sa fie excizate chirurgical sau nu.

  LA CE AR TREBUI SA MA ASTEPT DE LA PRIMA CONSULTATIE?

  În timpul consultaţiei veţi fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor şi riscurilor ei, şi veţi discuta despre ceea ce doriţi şi ce va preocupa. Aceasta discuţie il va ajuta pe Dr. Zegrea sa inţeleaga exact ceea ce doriţi şi sa determine daca poate fi realizabil in mod realist. Dr. Zegrea va va examina formaţiunile şi va lua in considerare anumiţi factori, cum ar fi aspectul lor, localizarea şi numarul lor. Dr. Zegrea va va explica ce tehnici chirurgicale sunt cel mai potrivite pentru Dvs. La sfarşitul consultaţiei, Dr. Zegrea va va face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare ale intervenţiei chirurgicale.


  Trebuie sa veniţi la consultaţie pregatit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Aceasta presupune sa veniţi la consultaţie pregatit cu o lista a eventualelor Dvs. probleme medicale, a intervenţiilor chirurgicale suferite in trecut, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Este important sa ne puneţi la dispoziţie informaţii medicale complete, deoarece acestea pot influenţa rezultatul şi recuperarea.

  CUM SE REALIZEAZA EXCIZA FORMATIUNILOR?

  Tratamentul cel mai indicat al formaţiunilor cutanate sau subcutanate se realizeaza prin excizia in bloc a acestor formaţiuni, in toata grosimea lor, pana la ţesutul normal inconjurator. Excizia completa implica o incizie in forma de elipsa a pielii din jurul formaţiunii incluzand formaţiunea in sine, şi apoi suturarea pielii in 2 straturi. Multe zone ale corpului, mai ales cele cu piele subţire şi fara tensiune, se cicatrizeaza foarte bine prin aceasta tehnica. În principiu linia de excizie trebuie sa fie de 3 ori mai lunga decat formaţiunea pentru a se putea vindeca repede şi estetic. Evident ca sunt folosite cele mai precise tehnici şi fire de sutura pentru optimiza rezultatul estetic. Într-o singura intervenţie se pot scoate pana la 3-4 formaţiuni.

  Piesa excizata este apoi plasata intr-un container special, steril şi este trimisa la examinarea histo-patologica. Rezultatul examenului histo-patologic este gata in aproximativ 2 saptamani şi este singurul care stabileşte cu certitudine natura exacta a formaţiunii excizate, precum şi faptul ca formaţiunea a fost excizata in totalitate.

  CE SE INTAMPLA IN ZIUA OPERATIEI?

  Intervenţia Dvs. de corecţie a cicatricilor va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie locala infiltrativa efectuata de Dr. Zegrea. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Operaţia dureaza in general pana intr-o ora, in funcţie de numarul formaţiunilor ce trebuie indepartate.

  În link-ul „Informatii pentru pacienti” veţi gasi instrucţiunile necesare pentru pregatirea pre-operatorie. Daca sunteţi fumator/oare, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 3 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala.


  Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie pentru o perioada scurta. Zonele tratate vor fi pansate sau bandajate.

  CE PRESUPUNE RECUPERAREA DUPA INTERVENTIE?

  Faza iniţiala de vindecare dupa o intervenţie de excizie a formaţiunilor cutanate sau subcutanate poate sa implice umflarea zonei tratate, modificari de culoare sau disconfort, şi poate dura 1 sau 2 saptamani. Vindecarea va continua timp de mai multe luni şi pe masura ce noua cicatrice se vindeca, progresiv se va subţia şi se va estompa. De fiecare data cand se intervine chirurgical asupra corpului Dvs. o cicatrice va rezulta. În aproximativ 6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii


  Dr. Zegrea va va da instrucţiuni specifice pentru ingrijirea cicatricei in perioada ei metabolic activa, pentru a-i optimiza aspectul, incat sa fie cat mai greu de remarcat posibil. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse forţelor excesive, abraziunilor sau mişcarii in decursul perioadei de vindecare. Toate inciziile vor fi extrem de sensibile la lumina soarelui sau la radiaţiile ultraviolete in timpul fazei de vindecare, şi sunt de evitat timp de un an dupa operaţie. Daca totuşi trebuie sa va expuneţi, utilizaţi o crema de protecţie solara cu un SPF 20 sau 25 şi ce conţine oxid de zinc.

  CE AR TREBUI SA STIU DESPRE REZULTAT?

  Rezultatul final al intervenţiei chirurgicale de excizie a formaţiunilor cutanate sau subcutanate este permanent, dar insa, este necesar ca examenul histo-patologic sa confirme excizia in totalitate a formaţiunii.

  Practica medicinei şi a chirurgiei nu este o ştiinţa exacta. Deşi rezultatele bune sunt de aşteptat, nu exista garanţia lor. În anumite situaţii, poate sa nu fie posibil a se obţine rezultatele optime cu o singura operaţie, şi alta intervenţie poate fi necesara.

  CATE VIZITE VA TREBUI SA FAC DUPA INTERVENTIE?

  Dr. Zegrea va va vedea a doua zi dupa operaţie şi va va schimba pansamentul, şi apoi va va comunica programul urmatoarelor pansamente. În principiu, va veţi intoarce la 2-3 zile dupa operaţie, şi apoi la 6-10 zile pentru scoaterea firelor de sutura. În timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste vizite, este indicat sa reveniţi la control dupa 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an.

  Va rugam sa reţineţi ca relaţia Dvs. cu Dr. Zegrea nu se termina atunci cand parasiţi sala de operaţie. Daca aveţi intrebari sau nelamuriri in timpul perioadei de recuperare, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare la un moment ulterior, puteţi oricand sa-l contactaţi pe Dr. Zegrea.

  CARE ESTE COSTUL OPERATIEI?

  Costul general informativ al acestei proceduri il puteti gasi aici: „Preturi”, dar acesta este orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultaţie, in funcţie de particularitaţile cazului Dvs. şi de amploarea intervenţiei chirugicale alese.

  DE RETINUT


  DURATA OPERATIEI:

  30-60 de minute (in funcţie de numarul numarul formaţiunilor)

  ANESTEZIA:

  Locala

  EFECTE SECUNDARE:

  Disconfort temporar, tumefiere, echimoze, şi durere

  RISCURI CHIRURGICALE:

  Durere, sangerare, infecţie, cicatrizare nefavorabila, efectul incomplet al operaţiei

  RECUPERAREA:

  În funcţie de tipul şi localizarea formaţiunilor

  DURATA REZULTATELOR:

  Permanenta

  Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica şi Microchirurgie Reconstructiva, Fellow al American College of Surgeons, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din Romania şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

  PROGRAMEAZA-TE LA O CONSULTATIE

  DISCLAIMER

  Rezultatele pot varia de la persoana la persoana