Urmareste-ne pe:

SOLICITARE CONSULTATIE 3D
  Procedura  Alunitele: Afla de ce apar si cum le poti trata

  DR. ION ZEGREA

  Medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Mirochirurgie Reconstructiva, membru al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania si International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).


  Trecerea timpului si expunerea la actiunea nociva a soarelui, precum si la factorii diversi din mediu isi pun amprenta asupra calitatii pielii. Aceasta isi pierde treptat din elasticitate si din celulele de colagen, manifestand diverse imperfectiuni ale pielii.

  Unele dintre semnele cele mai deranjante care pateaza pielea sunt alunitele.

  Ce sunt alunitele?

  Alunitele (supranumite si nevi pigmentari), sunt leziuni benigne ale pielii, care apar ca urmare a inmultirii celulelor producatoare de pigment (melanocite). Exista alunite prezente inca de la nastere, insa majoritatea apar in timpul vietii.

  Se manifesta pe orice parte a corpului, avand diferite forme, marimi si culori.

  Alunitele apar indeosebi la fototipurile 1 si 2, adica la persoanele cu pielea deschisa la culoare, principala cauza pentru hiperpigmentarea tenului fiind expunerea la soare fara protectie solara.

   

  Din ce cauza apara alunitele ?

  Exista 3 cauze principale care dau nastere alunitelor:

  1. Factorul genetic-1% dintre indivizi se nasc cu aceste semne pe piele. Restul persoanelor le dobandesc, din multiple cauze. Persoanele cu multe alunite fac parte din familii cu membri care au alunite similare ca aspect si culoare.
  2. Imunitatea scazuta- medicamentele imunosupresoare conduce la cresterea numarului de alunite
  3. Expunerea la soare fara protectie solara- o crema cu factor de protectie solara de minimum 20 trebuie aplicata cel putin pe ten, indiferent de sezon. In timpul verii, se va folosi un produs cu SPF 50 in primele zile de expunere la soare, urmand ca, treptat, acest factor sa fie scazut, pe masura ce pielea se inchide la culoare.
  Alunite (nevi) pe corp
  Alunite (nevi) pe corp

  Care sunt pericolele date de alunite?

  Oamenii se tem de hiperpigmentarea pielii si, mai ales, de alunitele cu forme marite si aspect inchis la culoare, din cauza melanomului (proliferarea maligna a melanocitelor si principala cauza a cancerului de piele).

  Pericolul este cu atat mai mare, cu cat un melanom arata initial ca o alunita obisnuita, urmand a se mari in timp.

  Totusi, nu doar existenta melanomului modifica nevii. Expunerea la soare, aparitia sarcinii, imbatranirea pielii duc in timp la o culoare mai accentuata a alunitelor, fiind obligatorie supervizarea lor de catre un medic dermatolog si consultul periodic.

  Este esential sa previi aparitia melanomului si sa stii daca esti o persoana predispusa la aceasta afectiune. Iata la ce semne trebuie sa fii atent(a):

  • Ai antecedente de nevi displazici si melanom in familie
  • Ai un nev nou aparut sau care si-a schimbat forma, marimea sau aspectul
  • Ai mai mult de 50 alunite pe corp, din care peste 20 au diametrul mai mare de 2mm
  • Esti fototipul 2, adica ai ochii si pielea deschise la culoare
  • Ai o piele predispusa la agresiuni solare (pete, pistrui)
  • Te expui des si mult la soare
  • Suferi de imunodepresie
  Alunite pe fata
  Alunite pe fata

  Cum se diagnosticheaza alunitele?

  Alunitele sunt diagnosticate de obicei prin examinare clinica. Daca numarul lor este mare si forma lor este atipica, medicul va efectua o analiza dermatoscopica, pentru a diferentia un eventual melanom malign de alunitele obisnuite. Aceasta metoda non-invaziva depisteaza din timp melanomul si alte cancere cutanate, intr-un stadiu curabil.

   

  Cand trebuie sa vii la o consultatie?

  Daca alunitele isi schimba forma, marimea, textura si culoarea, atunci este cazul sa te programezi pentru o consultatie la un medic specialist. De asemenea, este esential sa vii la un consult daca ai nevi care sangereaza sau supureaza sau daca observi o crestere rapida a numarului alunitelor.

  La evaluare, majoritatea alunitelor sunt benigne si acelea care deranjeaza se tin sub observatie periodica sau se extirpeaza, in functie de preferinta pacientului.

  Alunitele care prezinta suspiciune pentru melanom se recomanda a fi excizate chirurgical, pentru a fi examinate ulterior.

  Daca ai alunite care nu te deranjeaza, se recomanda ignorarea lor. Dar daca vreuna prezinta risc de melanom sau iti creeaza o stare de disconfort, din ratiuni cosmetice, te poti gandi sa le elimini pe cale chirurgicala sau cu laserul.

   

   Cum poti elimina alunitele?

  Aceste formaţiuni cutanate care par suspecte trebuie indepartate, deoarece pot duce la cancer de piele, mai ales daca incep sa fie deranjante (se maresc, se agata frecvent de haine, dor, sangereaza sau sunt in pozitii incomode).

  Aluniţele sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate. Orice aluniţa mai mare de 6 mm trebuie examinata de un specialist, care, de obicei, recomanda excizia ei, pana la ţesutul normal inconjurator.

  Excizia completa implica o incizie in forma de elipsa a pielii din jurul formaţiunii, eliminarea alunitei si suturarea pielii in 2 straturi. Prin aceasta tehnica zona tratata se cicatrizeaza foarte bine si riscul de cancer de piele este inlaturat. Gratie inovatiilor in domeniul esteticii, in prezent sunt folosite cele mai precise tehnici şi fire de sutura pentru a obtine un rezultat estetic. Intr-o singura intervenţie se pot elimina pana la 3-4 formatiuni.

  Alunita eliminata prin excizie este apoi plasata intr-un container special si steril, pentru a fi trimisa spre  examinare histo-patologica. Aceasta analiza stabileste natura exacta a formaţiunii excizate si confirma ca formaţiunea a fost eliminata in totalitate.

  Pentru o interventie reusita (eliminarea completa a tesutului suspect si minimizarea semnelor pe piele) este recomandat sa apelezi doar la specialisti. Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica şi Microchirurgie Reconstructiva, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din Romania şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

  Eliminare alunite
  Eliminare alunite

  Operatia de eliminare a alunitelor la clinica Elysium, efectuata de dnul doctor Ion Zegrea dureaza cca o ora si include o anestezie locala. Pacientii pot resimti disconfort echimoze si dureri, insa acestea sunt temporare.

  Fumatorii vor renunta la fumat cu cel putin 3 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, de aceea se vor evita cu circa 2 saptamani inainte de operatie.

  Vindecarea zonei tratate se va face progresiv. In circa  6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii.

  Dr. Zegrea ofera tuturor pacientilor recomandari specifice pentru ingrijirea cicatricei, pentru a-i optimiza aspectul si a o face cat mai insesizabila. Este esential ca in perioada de vindecare inciziile chirurgicale sa nu fie supuse forţelor excesive, abraziunilor sau mişcarilor bruste.

  Mai mult, acest tip de operatii sunt fotosensibile, de aceea se va evita expunerea directa la lumina soarelui sau la radiaţiile ultraviolete in timpul fazei de vindecare. Pentru a atenua contactul cu soarele se va utiliza constant produse cu factor de protectie solara de minimum 25, ideal pe baza de oxid de zinc.

  De altfel, pentru a nu avea alunite se recomanda protejarea pielii de soare, nu doar prin utilizarea de creme cu factor de protectie ridicat, dar si prin purtarea de palarii si bluze cu maneca lunga in sezonul estival.

  Evitarea expunerii la soare previne riscul de cancer cutanat, dar si imbatranirea prematura a pielii.

  Asadar, pentru o piele sanatoasa si frumoasa este indicat sa iei cat mai rar contact direct cu soarele vara aceasta!

  DR. ION ZEGREA

  Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica şi Microchirurgie Reconstructiva, membru al Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din Romania şi International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

  PROGRAMEAZA-TE LA O CONSULTATIE