Luna aceasta se implinesc 15 ani de la aprobarea toxinei botulinice de catre FDA (Food and Drug Administration). Momentul este unul reprezentativ in industia de beauty, toxina botulinica avand o ascensiune puternica si adunand un numar enorm de ultilizatori la nivel mondial. Desigur, aceasta nu a avut de la bun inceput intrebuintarea pe care o cunoastem astazi, de aceea impartasesc cu voi evolutia ei de-a lungul anilor, creata de W Magazine.
2002
FDA (Food and Drug Administration) a aprobat procedurile cu toxina botuninica “pentru imbunatatirea aspectului de imbatranire medie pana la severa”, respectiv pentru tratarea ridurilor.
2003
Sharon Osborne, intrebata de nenumarate persoane despre chirurgul sau estetician, decide sa-l invite in emisiunea sa, numind toxina botulinica “una dintre cele mai bune lucruri create de cosmeticieni”. Aceasta chiar accepta sa faca procedura de injectare a acidului hialuronic in zona ochilor live.
2004
PDA aproba folosirea toxinei botulinice pentru problemele de transpiratie excesiva.
2005
Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni raporteaza ca 4 milioane de oameni au apelat la toxina botulinica in acest an, procedurile minim-invazive crescand astfel cu 53 de procente fata de anul 2000.
2006
Vanzarile de toxina botulinica depasesc un milliard de dolari.
2007
Ashlee Simpson devine una dintre cele mai tinere utilizatoare a procedurii la varsta de 23 de ani, dupa ce, potrivit InTouch Weekly, folosea toxina botulinica lunar.
2008
Joan Rivers scrie cartea “A Woman’s Guide to Beauty Through Plastic Surgery”, unde dedica un intreg capitol toxinei botulinice (“Botox, Baby!”) si beneficiilor sale, numind-o “un miracol intr-un ac”.
2010
Intr-un interviu pentru Nightline, Kim Kardashian admite ca a incercat tratamentul cu toxina botulinica, fiind singura procedura pe care spunea c-a facut-o la acea vreme.
In acelasi an, produsele pe baza de toxina botulinica sunt de asemenea aprobate de FDA pentru tratarea migrenelor.
2013
Acest an este deosebit de important, numeroase vedete recunoscand ca au apelat la chirurgi esteticieni pentru aceasta procedura, devenind astfel si o operatie cosmetica destul de comuna. John Mayer dezvaluie faptul ca a folosit toxina botulinica pentru paralizarea si vindecarea corzilor vocale, amenintate de o conditie precara. Nicole Kidman admite ca a incercat o data, apoi s-a oprit. Chiar si Secretarul de Stat John Kerry este speculat c-ar fi apelat la ajutor. Poate cea mai surprinzatoare confesie vine din partea lui Gwyneth Paltrow, recunoscuta pentru frumusetea ei naturala si obiceiurile alimentare sanatoase. Ea confirma revistei Harper’s Bazaar ca a incercat toxina botulinica.
2014
Allegan (AGN), principalul brand din spatele toxina botulinice, este cumparat de gigantul farmaceutic Actavis (ACT) pentru suma de 66 miliarde de dolari, reprezentand cea mai mare tranzactie a anului.
2015
Generatia millennials se face simtita. Dintre 1.2 milioane de injectari cu toxina botulinica raportate, 18% sunt inregistrate la pacienti sub 30 de ani, potrivit Societatii Americane de Chirurgi Plasticieni. Mai mult de 100,000 de injectari au fost facute la pacienti cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, iar 19,604 in randul adolescentilor de pana in 20 de ani – cu doua procente mai mult decat in anul precedent.
2017
In zilele noastre, toxina botulinica este utilizata pentru numeroase probleme, de la ameliorarea depresiei, pana la aspecte cosmetice. Influenta toxine botulinice atins cote globale, Coreea de Sud momentan detinand cea mai mare rata din lume a procedurilor plastice. Potrivit cercetarilor, injectarile cu toxina botulinica vor continua sa aiba succes, influentate si incurajate chiar de era selfie-urilor si a retelelor de socializare in care ne aflam. Un rol important il reprezinta si aplicatiile de pe telefon, care-ti permit sa-ti modifici trasaturile fetei, fara implicarea acelor.
Sursa: http://www.wmagazine.com/story/toxina botulinica-anniversary-kim-kardashian-joan-rivers